Wat gaat er vooraf aan het tweede spoor?

Het tweede spoor maakt onderdeel uit van het traject dat een werknemer doorloopt wanneer hij of zij langdurig ziek is. Voordat iemand bij het tweede spoor aankomt gaat er echter een heleboel aan vooraf. In deze blog proberen we je heel precies uit te leggen wat daar dan precies aan vooraf gaat, zodat je een beter idee krijgt van het tweede spoor en alles wat daarvoor heeft plaatsgevonden. Lees dus snel verder!

Lang ziek zijn

Het begint met langdurig ziek zijn. Dat is natuurlijk erg vervelend. Gelukkig ben je in Nederland als werknemer bij wet beschermd en wordt er zo goed mogelijk voor je gezorgd. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt deels bij jezelf en deels bij het bedrijf waar je werkt. Allereerst is het belangrijk dat je weer helemaal beter wordt, wat behoorlijk lang kan duren natuurlijk. Wanneer het zover is, begin je aan de zogeheten re-integratie.

Kom maar terug

Re-integratie betekent dat je weer aan de slag gaat op je werk. Wanneer je lang bent weggeweest kan het zomaar zijn dat iemand anders nu jouw functie uitvoert. Het werk ging immers gewoon door, logischerwijs. De werkgever moet kijken of hij passend werk voor je heeft. Dit is hij bij wet verplicht en daar zal dan ook zeker goed naar worden gekeken.

Geen plek meer

Wanneer blijkt dat de werkgever geen plek meer heeft voor de medewerker, treedt het re-integratietraject tweede spoor in werking. De werkgever is er dan verantwoordelijk voor dat jij op een nieuwe werkplek terecht komt. Vaak schakelen zij hier een gespecialiseerde partij voor in, waarbij de werkgever de kosten op zijn rekening neemt.

Dat gaat eraan vooraf

Nu weet je na het lezen van deze blog als het goed is precies wat er allemaal vooraf gaat aan een re-integratietraject tweede spoor. Mocht je nog vragen hebben, ga dan eens op onderzoek uit!